رئیس کل بانک مرکزی گفت: بهدنبال ایجاد بستر امن بانکی خارج از سلطه غرب هستیم و اتصال شتاب ایران به میر روسیه الگویی برای همکاری بانکی با بریکس و منطقه خواهد بود.
اتصال شتاب ایران به میر ؛ الگویی برای همکاری بانکی با بریکس و منطقه
23 ارديبهشت 1404 ساعت 14:46
رئیس کل بانک مرکزی گفت: بهدنبال ایجاد بستر امن بانکی خارج از سلطه غرب هستیم و اتصال شتاب ایران به میر روسیه الگویی برای همکاری بانکی با بریکس و منطقه خواهد بود.
به گزارش سرمایه گذاری آنلاین ،مراسم رونمایی از فاز دوم اتصال شبکه پرداخت کارتی ایران (شتاب) به شبکه پرداخت روسیه (میر)، صبح سهشنبه ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴ با حضور محمدرضا فرزین رئیس کل بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، زلفیا قهرمانوا معاون رئیس کل بانک مرکزی روسیه، و جمعی از مدیران ارشد نظام بانکی در تهران برگزار شد.
محمدرضا فرزین در این مراسم، با اشاره به اینکه زیرساختهای بانکی پیشنیاز توسعه روابط اقتصادی، سیاسی و فرهنگی کشورهاست، گفت: توسعه روابط بانکی با کشورهای عضو بریکس و منطقه بهطور جدی در دستور کار بانک مرکزی قرار دارد و مدل اتصال شبکه شتاب به میر، بهعنوان الگویی موفق برای گسترش این همکاریها در نظر گرفته شده است.
وی این پروژه را نتیجه همکاری نزدیک و فنی تیمهای تخصصی بانک مرکزی ایران و روسیه عنوان کرد و افزود: این طرح بخشی از بسته جامع همکاریهای بانکی تهران و مسکو است که در راستای کاهش وابستگی به زیرساختهای ناامن غربی طراحی شده است.
فرزین با تأکید بر حذف تدریجی سوئیفت از روابط بانکی ایران و روسیه اظهار داشت: اتصال سامانه پیامرسان مالی ایران (سپام) به سامانه SPFS روسیه، راهاندازی روابط کارگزاری بین بانکی، ایجاد خطوط اعتباری و انعقاد پیمانهای پولی از جمله مهمترین اقدامات عملیاتی میان دو کشور در حوزه بانکداری است.
رئیس کل بانک مرکزی تصریح کرد: با اجراییشدن طرح اتصال شتاب و میر، شهروندان ایرانی و روسی میتوانند در سفرهای تجاری یا گردشگری، بدون نیاز به کارتهای بانکی بینالمللی مانند ویزا یا مسترکارت، از خدمات بانکی دو کشور بهرهمند شوند.
وی با اشاره به اینکه این مدل همکاری، محدود به روسیه نخواهد بود، ادامه داد: کشورهای عضو بریکس سهم بالایی در تجارت جهانی دارند و مذاکرات فنی برای پیادهسازی این مدل با دیگر اعضای بریکس و همچنین برخی کشورهای منطقه در جریان است.
فرزین با انتقاد از سلطه زیرساختهای بانکی غربی بر تعاملات مالی جهانی گفت: این سامانهها برای ما قابل اتکا نیستند و امنیت کافی ندارند؛ بنابراین راهبرد بانک مرکزی، ایجاد بسترهای امن و مستقل با تکیه بر توان داخلی و همکاری با کشورهای همپیمان است.
وی همچنین از نتایج مثبت دیپلماسی اقتصادی در گشایش مسیرهای بانکی یاد کرد و افزود: پس از سفر رئیسجمهور به آذربایجان، مشکلات بانکی میان دو کشور به سرعت مرتفع شد که نشاندهنده نقش کلیدی تعاملات سیاسی در پیشبرد اهداف اقتصادی است.
در ادامه این مراسم، زلفیا قهرمانوا، معاون بانک مرکزی روسیه، اتصال شتاب ایران به میر روسیه را گامی مهم در راستای تسهیل ارائه خدمات بانکی به شهروندان دو کشور دانست و ابراز امیدواری کرد که این همکاری زمینهساز توسعه هرچه بیشتر روابط اقتصادی میان ایران و روسیه باشد.
کد مطلب: 91870